We gebruiken allemaal elektriciteit. Zonder een meterkast zou je er geen gebruik van kunnen maken. Wanneer je de meterkast laat vervangen is het slim om een elektricien in te schakelen. Een meterkast is daarom heel erg belangrijk in een huis. In een meterkast zitten hele belangrijke dingen die essentieel zijn voor je woning. De inhoud van je meterkast bestaat uit water, gas en elektriciteitsaansluitingen. In de meterkast komen ook de telefoonleiding, de glasvezelaansluiting en de Centrale Antenne Inrichting binnen. In een meterkast zitten alle zaken die nodig zijn om apparaten van elektriciteit te voorzien. Denk hierbij aan bekabeling, lasdozen, wandstopcontacten/stopcontacten en schakelaars.

Dit is waarvoor de groepenkast dient

Een meterkast is heel erg belangrijk. Maar het is ook essentieel dat er een groepenkast in zit. Een groepenkast is ook heel erg belangrijk. De groepenkast, installatie en stoppenkast hebben dezelfde functie. Een groepenkast is heel erg belangrijk omdat alle stroom in de groepenkast binnenkomt. De stroom komt binnen is de groepenkast en het wordt vervolgens verdeeld over het hele huis. De stroom wordt niet alleen verdeeld maar het wordt ook beveiligd over verschillende groepen. Ook de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar vallen onder de stoppen-, installatie- of groepenkast.

Risico’s meterkast

Een meterkast brengt veel risico’s met zich mee. Door bijvoorbeeld een defect kabel, losgetrilde schroeven, overbelasting, overbelasting of een verkeerd installeert stopcontact kunnen er storingen in de elektronische installatie ontstaan. Wanneer de stoppen of groepenkast niet meer werkt, zijn de gevolgen soms heel erg groot. Meestal is er alleen materiële schade, maar er kunnen ook gewonden of zelfs doden vallen als gevolg van stroom schokken of brand in de meterkast. De meest gevaarlijke situatie ontstaat als er smeltende kunstof op de kunststof leiding terecht komt. Als dit gebeurt ontstaat er altijd een hele grote brand. Het spuitende en brandende gas blokkeer dan vaak de vluchtweg van een woning. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je meterkast aan de voorschriften voldoet.

Call Now Button